Steeds meer ondernemers hebben te maken met computercriminaliteit. Dit geldt ook voor bouw- en infrabedrijven. Het hoge tempo waarop de sector digitaliseert maakt het werk makkelijker en vaak ook leuker. Deze digitalisering kent ook een keerzijde. Steeds vaker maken leden melding van computercriminaliteit. Geen reden om te stoppen met digitalisering, wel aanleiding om de digitale veiligheid in de organisatie op orde te brengen.
Vijf basisprincipes om jouw basisveiligheid te organiseren
Middels vijf basisprincipes kan elke ondernemer aan de slag de basisveiligheid te organiseren en daarmee weerbaarder te worden. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico's.
Lees meer over de basisprincipes op bouwendnederland.
Vijf basisprincipes
- inventariseer de kwetsbaarheiden in je onderneming
- kies veilige instellingen voor apparatuur en software
- voer updates uit voor je software en apparatuur
- beperk de toegang tot data en services
- voorkom virussen en andere malware
(Her)ken jij de belangrijkste cyberrisico's..?
Herken de belangrijkste cyberrisico's
Phishing, wachtwoordfraude, ransomware, onveilige netwerken en niet te vergeten, de rol van jou eigen medewerkers. Het risico dat dit gebeurt, nam onder invloed van de lockdown sterk toe. Steeds meer mensen werken thuis voor het maken van planningen, offertes, de inkoop en boekhouding, maar de maatregelen om dit veilig te kunnen doen, bleven achterwege.
Gratis cyberadviesgesprek
Je lidmaatschap van Koninklijke Bouwend Nederland geeft recht op een gratis adviesgesprek. Maak vandaag nog een afspraak met een van onze adviseurs. We leggen je uit wat de gevaren zijn van cybercrime en adviseren je over welke acties jij kunt nemen om (privacy)gevoelige data (beter) te beschermen en cyberschade te voorkomen.
We leggen je hieronder kort uit wat de belangrijkste cyberrisico’s inhouden. Je kunt bij ieder onderwerp doorlinken naar een pagina met uitgebreidere informatie, inclusief preventieve tips.
De belangrijkste cyberrisico's voor jouw bedrijf
Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude. De cybercrimineel licht mensen op door ze naar een valse website te lokken, die een kopie is van de echte website. Daar laat hij ze – nietsvermoedend –inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Gegevens die de crimineel vervolgens kan gebruiken om op de échte site in te loggen.
Wachtwoordfraude
Hackers proberen via geautomatiseerde processen jouw wachtwoord te achterhalen. Kies daarom een wachtwoord dat niet voor de hand ligt. Dit noemen wij een sterk wachtwoord of een veilig wachtwoord. Gebruik voor iedere website waar je op inlogt een ander wachtwoord. Mocht een hacker dan toch een wachtwoord weten te achterhalen, blijft de schade beperkt tot die ene website.
Ransomware
Ransomware of gijzelsoftware is een chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald: losgeld. In de praktijk is ransomware kwaadaardige software (malware) die jouw computer en/of belangrijke gegevens die erop staan blokkeert. Alleen als je het ‘losgeld’ betaalt, wordt je gegijzelde computer of informatie weer vrijgegeven.
Onveilige netwerken
Een veilig wifi-netwerk is niet zomaar te herkennen. Je weet niet hoe een openbaar wifi-netwerk is ingesteld en je kunt al helemaal niet inschatten of het veilig is. Bovendien is een openbaar wifi-netwerk vaak niet beveiligd door iemand met verstand van veilige netwerken. Je moet dus zelf goed bedenken of en wanneer je een openbaar netwerk wilt gebruiken.
Eigen medewerkers
De belangrijkste bron van datalekken en cyberschade zijn je eigen medewerkers, die mailen en bestanden uitwisselen. Zij hebben niet per se kwade bedoelingen, integendeel, maar ze zijn vaak onwetend en onbewust van de risico’s. Er zijn verschillende maatregelen die je met jouw medewerkers kunt nemen om de kans op een cyberincident aanzienlijk te verkleinen.
Info en tips om onoplettendheid bij eigen medewerkers te voorkomen
Personal Privacy Box
Cyberveilig ondernemen begint bij jou. Daarom ontvang je tijdelijk de Personal Privacy Box bij je cyberofferteaanvraag. Deze box met RFID Blocking Card, webcam cover en USB Data Blocker is een eerste stap op weg naar digitale veiligheid. Het helpt je jouw gegevens en privacy te beschermen.
Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek
Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis adviesgesprek met een van onze bouw adviseurs over jouw cyberrisico’s en de Bouwend Nederland Cyberverzekering. Ben je nog geen klant van Aon en ga je na het gesprek gebruik maken van de cyberverzekering of van een van de andere bouw specifieke Bouwend Nederland mantels? Deze adviseur blijft je vaste aanspreekpunt, wel zo handig.