De belangrijkste veroorzakers van cyberschade

Herken de 5 belangrijkste cyberrisico's

De meest voorkomende cyberrisico’s zijn phishing, ransomware, onveilige netwerken, wachtwoordfraude en onoplettende medewerkers. In dit artikel leggen we kort uit wat deze risico’s inhouden. Je kunt bij ieder onderwerp doorlinken naar een pagina met uitgebreidere informatie over dat specifieke risico, inclusief tips om de kans op dat risico zoveel mogelijk te beperken. 

De belangrijkste cyberrisico’s, die we in dit artikel benoemen, zijn ook op een ludieke manier weergegeven in een posterserie. Vraag deze aan en hang ze op in de bouwkeet, kantine of in je kantoor en stimuleer cyberveilig gedrag bij collega’s. Voor leden van Bouwend Nederland is de posterserie gratis en deze verschijnt in de loop van maart, je kunt 'm nu reserveren.

Cyberrisico's voor jouw bedrijf

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude. De cybercrimineel licht mensen op door ze naar een valse website te lokken, die een kopie is van de echte website. Daar laat hij ze – nietsvermoedend –inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Gegevens die de crimineel vervolgens kan gebruiken om op de échte site in te loggen. 

Meer info en tips om phishing te voorkomen

Wachtwoordfraude 

Hackers proberen via geautomatiseerde processen jouw wachtwoord te achterhalen. Kies daarom een wachtwoord dat niet voor de hand ligt. Dit noemen wij een sterk wachtwoord of een veilig wachtwoord. Gebruik voor iedere website waar je op inlogt een ander wachtwoord. Mocht een hacker dan toch een wachtwoord weten te achterhalen, blijft de schade beperkt tot die ene website.  

Meer info en tips om wachtwoordfraude te voorkomen

Ransomware

Ransomware of gijzelsoftware is een chantagemiddel op internet. Letterlijk vertaald: losgeld. In de praktijk is ransomware kwaadaardige software (malware) die jouw computer en/of belangrijke gegevens die erop staan blokkeert. Alleen als je het ‘losgeld’ betaalt, wordt je gegijzelde computer of informatie weer vrijgegeven. 

Meer info en tips om ransomware te voorkomen

Onveilige netwerken 

Een veilig wifi-netwerk is niet zomaar te herkennen. Je weet niet hoe een openbaar wifi-netwerk is ingesteld en je kunt al helemaal niet inschatten of het veilig is. Bovendien is een openbaar wifi-netwerk vaak niet beveiligd door iemand met verstand van veilige netwerken. Je moet dus zelf goed bedenken of en wanneer je een openbaar netwerk wilt gebruiken. 

Meer info en tips om onveilige netwerken te voorkomen

Eigen medewerkers 

De belangrijkste bron van datalekken en cyberschade zijn je eigen medewerkers, die mailen en bestanden uitwisselen. Zij hebben niet per se kwade bedoelingen, integendeel, maar ze zijn vaak onwetend en onbewust van de risico’s. Er zijn verschillende maatregelen die je met jouw medewerkers kunt nemen om de kans op een cyberincident aanzienlijk te verkleinen. 

Meer info en tips om onoplettendheid bij eigen medewerkers te voorkomen

Ben jij al verzekerd tegen cybercrime?

Met een goede voorbereiding kun je de kans op een cyberincident verkleinen, helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Veel ondernemers in de bouw- en infrasector hebben geen idee hoe ze moeten handelen op het moment dat ze worden getroffen. Daarom vinden wij het belangrijk om je te wijzen op de mogelijkheid om jouw bedrijf tegen cyberschade te verzekeren. Met de Bouwend Nederland cyberverzekering ben je verzekerd voor verschillende cybergerelateerde kosten. Maar bovenal: vanaf het moment dat je vermoedt slachtoffer te zijn van een cyberincident, staat een team van (cyber)specialisten voor je klaar. Zij lossen het incident voor je op, zodat jouw bedrijf zo snel mogelijk weer up and running is.

De Bouwend Nederland cyberverzekering

De Bouwend Nederland cyberverzekering is het eerste cyberproduct in Nederland dat specifiek voor de bouw- en infrasector is ontwikkeld. Deze verzekering heeft onder andere een dekking voor bedrijfsstilstand; daaronder valt ook de vertragingsschade (met bijbehorende contractuele kortingsregelingen), die zo typerend is voor onze sector. Je hebt bij deze verzekering geen eigen risico voor cyberincidentkosten en cyberbrandweerkosten. En de crisisdiensten die eerste hulp komen verlenen, spreken jouw taal.