Phishing blijft belangrijke veroorzaker van cyberschade

Een cyberverzekering is toch niet nodig als je als bouwbedrijf je zaakjes goed op orde hebt? Dat houden we onszelf graag voor, we doen net alsof het ons niet zal raken. De werkelijkheid is helaas minder rooskleurig.

Cybercriminelen schieten met hagel, op zoek naar kwetsbaarheden. Vinden ze ergens een gaatje in jouw digitale schild, dan gaan ze het systeem in, op zoek naar waardevolle gegevens. Klantgegevens, financiële administratie, voorraadbeheer, planning, creditcardgegevens of het saldo op jouw bankrekening zijn in beginsel al een waardevolle buit.

Phishingmails steeds professioneler

Een groot misverstand is dat een cyberincident altijd een technische oorzaak heeft. Maar vaak gaat het ook om menselijke fouten, zoals wanneer een van je medewerkers op een link in een phishing-e-mail klikt.

Phishing is op dit moment de meest gebruikte manier waarop cybercriminelen waardevolle persoonlijke of zakelijke gegevens proberen te verkrijgen. De meeste mensen weten wel dat je niet zo maar op een link moet klikken of een bijlage moet openen, zeker als de afzender een bank of overheidsinstantie is die naar persoonlijke of zakelijke gegevens vraagt.

Maar deze e-mails worden steeds professioneler en lastiger te onderscheiden van een echt bericht. Wat kun je nog meer doen om het risico op phishing-schade te voorkomen? 

We geven je 5 tips

Tip 1. Let op de boodschap

De meeste phishingmails proberen je ertoe te verleiden om zonder nadenken te reageren. Door bijvoorbeeld een laatste betalingsherinnering te sturen of een andere boodschap die ervoor zorgt dat je misschien schrikt en niet alert bent. Klik dus niet direct op de link, maar ga naar de website van het bedrijf in kwestie of neem telefonisch contact op. Zo weet je zeker dat de boodschap ook echt klopt.

Tip 2. Let op het taalgebruik

Vroeger stonden phishingmails bol van de taalfouten. Cybercriminelen zijn slimmer geworden, maar een deel van deze mails is te herkennen aan opvallend en onprofessioneel taalgebruik of grammaticale fouten.

Tip 3. Let op bijlagen

Open nooit een bijlage van een onbekende afzender. Zorg ervoor dat je een antivirusprogramma op alle computers hebt draaien, zodat schadelijke bijlagen gedetecteerd worden.

Tip 4. Let ook op bekenden

Ook als je een mail krijgt van een bekende afzender, blijf opletten. Jouw contact kan gehackt zijn en zonder het te weten mails vanuit zijn of haar naam sturen. Neem bij twijfel contact op en controleer of de mail legitiem is.

Tip 5. Als je slachtoffer bent

Ben je het slachtoffer van phishing, of heb je het vermoeden daarvan? Neem dan contact op met de organisatie waar de e-mail zogenaamd van afkomstig was. Een bank kan jou bijvoorbeeld helpen met het blokkeren van jouw bankrekening als de cybercrimineel daar toegang toe gekregen heeft. Meld de phishingmail ook bij fraudehelpdesk.nl en neem contact op met de politie via 0900-8844.

De speciale Bouwend Nederland cyberverzekering

Deze verzekering beschermt jouw bedrijf op drie punten:

#1 Aansprakelijkheid
Een vergoeding van de schade wanneer anderen, bijvoorbeeld jouw klanten, schade lijden door een cyberincident dat binnen jouw bedrijf plaatsvindt. Zoals bij een datalek.

#2 Eigen schade
Dekking voor wanneer je zelf schade lijdt. Als je bijvoorbeeld back-ups terug moet zetten, of dat er forensisch onderzoek en een reconstructie van de data moet plaatsvinden, kan dat veel tijd en geld kosten.

#3 Bedrijfsstilstand
Een cyberincident zorgt voor een grote onderbreking van je werk. Dit risico wordt vaak onderschat, maar kan tot een flink omzetverlies leiden!

Welke voordelen biedt deze verzekering?

De speciale Bouwend Nederland Cyberverzekering is het eerste, specifiek voor de bouw ontwikkelde cyberproduct in de Nederlandse markt en biedt u onder meer de volgende voordelen:

  • Dekking voor ransomware;
  • Geen eigen risico voor cyberincident- en cyberbrandweerkosten; 
  • Dekking voor bedrijfsstilstand, waaronder de vertragingsschade met bijbehorende contractuele kortingsregelingen die typerend zijn voor bouw- en infrabedrijven en voor tenderkosten;
  • Eerstehulp-crisisdiensten, specialisten die de taal van mkb-bedrijven spreken;
  • Dekking voor het ter beschikking stellen van persoonsgegevens aan derde partijen op (externe) bouwlocaties.

De kosten van de Bouwend Nederland cyberverzekering

De jaarpremie start bij 541 euro en is afhankelijk van de omzet en gekozen dekking. Met deze investering beperkt u aanzienlijk uw risico op de kosten als gevolg van een cyberincident, die al snel in de duizenden euro’s lopen.

 

Vragen en advies voor leden

Tijdens een persoonlijk gesprek vertelt een adviseur van Aon je graag meer over de voordelen van de Bouwend Nederland Cyberverzekering.