De coronacrisis raakt werkgevers in veel sectoren keihard en zorgt onder andere voor meer verzuim onder medewerkers. Dé oplossing om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, is uit te zoeken welke arbeidsmogelijkheden er wél zijn. Dit lukt alleen via een oprechte dialoog tussen werkgever en werknemer. Dat klinkt eenvoudig maar is tijdens deze crisis lastiger dan ooit.
Uit onderzoek van het EIB blijkt dat ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid de bouw jaarlijks € 1,9 miljard kosten. Dat bedrag bestaat niet alleen uit loonkosten van de uitvallende werknemer maar bijvoorbeeld ook uit productieverlies (30%). Het goede nieuws is dat onder bouwplaatsmedewerkers het verzuim over de jaren 2015 – 2018 sterk is afgenomen. Minder goed nieuws is de stijging bij het UTA-personeel. Al met al praten we over een gemiddeld verzuim van 4,8% in 2019. Kleine bedrijven scoren gemiddeld 8%, waar de grote bedrijven 4% vermelden. Toch heeft de coronapandemie onmiskenbaar invloed op de verzuimcijfers. In 2020 steeg het aantal verzuimmeldingen. Ook duurt de re-integratie vaak langer omdat reguliere behandelingen en re-integratieactiviteiten uitgesteld werden vanwege de door corona beperkte capaciteit in de zorg.
Veel vragen door corona
Er zijn dan ook tal van vragen waarmee werkgevers en -nemers zich sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 geconfronteerd zien. Kan de werkgever zelf zijn personeel laten testen? Wanneer mag een medewerker weer aan het werk nadat corona is vastgesteld? Is mijn positief geteste medewerker arbeidsongeschikt? Allemaal vragen die bij arbodienstverleners in 2020 veelvuldig werden gesteld en die door de steeds veranderende richtlijnen en maatregelen vanuit de overheid ook regelmatig terugkeerden.
Ga de dialoog aan
Om als werkgever te zorgen dat medewerkers minder uitvallen en eventueel verzuim korter wordt, is de beste oplossing er een die simpel klinkt: ga een oprechte dialoog met elkaar aan. Vraag wat medewerkers nodig hebben om optimaal te functioneren of om sneller te kunnen herstellen als ze toch ziek zijn geworden. Erken eventuele klachten en behoeften en respecteer deze. Durf hierbij op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaken die mogelijk een rol spelen.
Focus op lange termijn is essentieel
Veel werkgevers zijn momenteel bezig met het voortbestaan van hun onderneming en richten zich, logischerwijs, op de dagelijkse business. Het blijft ook in tijden van crisis van essentieel belang om te blijven focussen op de langere termijn. U wilt goed begrijpen wat er speelt onder medewerkers en dit vertalen naar passende oplossingen in de toekomst. Zo zorgt u voor veerkrachtige medewerkers en borgt u de continuïteit van de onderneming.
7 tips voor het behoud van inzetbaarheid van medewerkers
Wat kun je als werkgever doen om medewerkers inzetbaar te houden? Deze 7 praktische tips zijn direct toepasbaar:
- Ga op zoek naar de quick wins. Focus op wat echt noodzakelijk is in tijden van crises. Wat is nu echt nodig en wat kan ook wel (iets) later? Maak heldere afspraken met klanten, leveranciers en de eigen medewerkers.
- Houd niet te strikt vast aan processen of protocollen. Als blijkt dat de belasting van medewerkers fors toeneemt door deze striktheid, is het verstandig om processen te versoepelen of aan te passen.
- Zorg voor betrokkenheid en een wij-gevoel. Medewerkers zijn bereid om wat extra’s te geven als ze weten dat er een hecht teamgevoel is. Bespreek met elkaar wie wat kan doen als er iemand uitvalt, of juist om te voorkomen dat er iemand uitvalt. Teamleden voelen zich dan gesterkt doordat ze weten dat collega’s hen ondersteunen.
- Geef medewerkers de ruimte als ze aangeven klachten te hebben. Redden ze het niet met het thuiswerken en de kinderen die ook thuis zitten? Zijn er motivatieproblemen? Wat is dan de reactie van jou als werkgever? Mogen deze emoties er zijn of worden ze genegeerd?
- Kijk naar wat wél mogelijk is. Vaak kan iemand nog prima voor een bepaald deel van de tijd functioneren en is permanent verzuim niet nodig. Kan iemand het overdag bijvoorbeeld niet bolwerken maar wel prima wat werk verrichten in de avonduren?
- Vraag door naar de werkelijke reden van het verzuim. Vaak is er een andere reden voor het verzuim dan in eerste instantie lijkt. Je komt hier echter pas achter door goed door te vragen naar de werkelijke oorzaak van het verzuim en te luisteren naar de klachten van de medewerker. Is iemand bijvoorbeeld mantelzorger en neemt dat veel tijd in beslag? Of is er angst voor een coronabesmetting als iemand naar de fysieke werklocatie toe moet?
- Zoek ondersteuning bij de arbodienstverlener. Zorg als werkgever dat je wordt ondersteund door een arbodienstverlener die past bij jouw visie op werk en gezondheid.
Los problemen samen op
In de afgelopen maanden zijn door werkgevers veel vragen gesteld aan ons als adviseur. Een deel van die vragen ging over zaken die bij uitstek in de dialoog tussen werkgevers en – nemers beantwoord moet worden. Denk aan vragen over de inrichting van de thuiswerkplek, interne processen of een gebrek aan motivatie. De oplossing van deze (potentiële) problemen is door arbodienstverleners niet te geven maar kan alleen samen worden opgelost. Ja, er is een pandemie gaande die enorm veel aandacht en aanpassing van ons allen vergt. Met oprechte aandacht en luisteren ontstaat verbinding en kunnen de juiste stappen gezet worden. Stappen die leiden naar een gezond bedrijf met duurzaam inzetbare medewerkers.
Gratis adviesgesprek
Wil je meer weten over het beperken van verzuim binnen je bedrijf? De adviseurs van Bouwend Nederland Verzekeringen helpen je graag. Plan direct een gratis en vrijblijvende afspraak.